Virtueel op café in de Kempen

Virtueel op café in de Kempen

Er is geen detail informatie beschikbaar

In de Kempen gaan we graag op café. Het afgelopen jaar was dit helaas niet altijd mogelijk of evident. Daarom nodigen we je graag uit voor een virtueel cafébezoek.

Op café gaan is in de eerste plaats plezier maken. En daar hoorde vaak een kaartspel bij. In café Den Top in Berlaar speelde uitbaatster Lee graag een spelletje mee.

In de Kempense dorpen waren de cafés amper te tellen. In Beerzel bevonden cafés De Zon, Den Engel en Seymus zich vlak bij elkaar.

Er was vaak niet veel nodig om een café te openen op het Kempense platteland.

Ook de Grote Markt van Tunrhout telde tal van grote cafés. De gevelrij op deze prentbriefkaart is nog steeds grotendeels intact, net zoals café Sint-Pieter.

Herbergen of 'afspanningen' ontstonden vaak op belangrijke verkeersassen, waar ze dienst deden als stopplaats voor paarden en later voor trams.

De stoomtram van Antwerpen naar Turnhout volgde in grote lijnen de Antwerpse Steenweg. Bij elke halte in ieder dorp was er wel een café waar men kon wachten als het weer guur was. In Vosselaar kon je bijvoorbeeld terecht in café De Wachtzaal. Van een toepasselijke naam gesproken!

Café De Grens was als het ware zelfs een verplichte stopplaats met het douanekantoor naast de deur. Op weg naar Tilburg moest je hier passeren.

Herbergen hadden in het verleden vaak meerdere functies. In De Leeuw in Vorselaar was bijvoorbeeld ook een beenhouwerij.

Cafés vormden het decor van diverse plechtigenheden, feesten en bijeenkomsten. In De Lindekens herdachten enkele Kempense wielrenners hun collega en vriend Karel Verbist.

In Olen dronken ze graag een frisse pint uit een pot met 3 oren, net zoals keizer Karel.

In cafés is traditioneel ruimte voor allerlei vormen van vermaak. Vroeger was er bijvoorbeeld vaak een kegelbaan. Dit was onder meer het geval 'Bij de Jennes' in Kessel, waar de diamantbewerkers uit het dorp vaak een potje kwamen kegelen.

Naast kegelbanen vond je in de Kempense cafés en herbergen vaak ook een liggende of staande wip. In Balen was het café van Juul Linten bijvoorbeeld de uitvalsbasis van de boogschuttersvereniging Willem Tell. De eerste regels van het lied van deze schutters waren alvast veelbetekend: 'Bij Willem Tell aan onze doelen, daar is zo veel plezier. Daar ziet men vieze toeren, al bij een pintje bier.'

Na de Tweede Wereldoorlog waaide minigolf vanuit de Verenigde Staten over naar Europa. La Pineda in Oud-Turnhout is één van de laatste plaatsen in de Kempen waar je dit spelletje nog met het hele gezin kan spelen.

Ook in het verleden was cafébezoek niet altijd mogelijk. In mei 1940 werd café De Kroon in Herenthout  zwaar getroffen door een Duits bombardement.

Hopelijk kunnen we de komende maanden en jaren gewoon terug met allemaal op café. Want op café gaan, is vooral gezellig samen zijn. Schol!